Registratierechten in het Vlaamse Gewest

De registratierechten worden berekend op de grondprijs en bedragen 10%.  . 

Meeneembaarheid

De op een wederverkochte woning-hoofdverblijfplaats betaalde registratierechten kunnen in mindering worden gebracht van de registratierechten verschuldigd op een nieuw aangekochte woning. Er bestaan 2 vormen van meeneembaarheid:

 

Meeneembaarheid door verrekening

Indien de bestaande woning-hoofdverblijfplaats eerst wordt verkocht en dan een nieuwe eigendom wordt gekocht, kunnen de vroeger betaalde rechten (naar aanleiding van de aankoop van de oude woning) verrekend worden bij de registratie van de aankoop van de nieuwe eigendom. Dit noemt men de meeneembaarheid door verrekening.

Meeneembaarheid door teruggave

Indien een nieuwe eigendom, bestemd tot hoofdverblijfplaats wordt gekocht vooraleer de bestaande woning-hoofdverblijfplaats wordt verkocht, kunnen de vroeger betaalde registratierechten (naar aanleiding van de aankoop van de bestaande woning) na de verkoop van de bestaande woning-hoofdverblijfplaats verrekend worden. Dit noemt men de meeneembaarheid door teruggave.

Het mee te nemen bedrag aan betaalde registratierechten is in beide gevallen steeds beperkt tot een maximum van € 12.500,-.

Tussen verkoop van de bestaande woning en aankoop van de nieuwe woning, in welke volgorde ook, mag niet meer dan 5 jaar verlopen.

SF Construct respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren. Klik op "Begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op meer informatie.

Begrepen!